Βιταμίνη D: Η Σημασία της για την Υγεία
Η βιταμίνη D είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την υγεία μας. Ωστόσο, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι μια από τις πιο κοινές ιατρικές καταστάσεις παγκοσμίως με περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο παιδιά και ενήλικες σε κίνδυνο. Οι κύριες αιτίες ανεπάρκειας βιταμίνης D είναι η έλλειψη επαρκούς βιταμίνης D από διατροφικές πηγές και η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο.
Η Φυσιολογία της Βιταμίνης D
Η βιταμίνη D, γνωστή και ως “βιταμίνη του ήλιου,” είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό.
Υπάρχουν δύο μορφές βιταμίνης D: βιταμίνη D 3 και βιταμίνη D 2 . Η βιταμίνη D 3 συντίθεται ενδογενώς στο δέρμα και βρίσκεται φυσικά στα λιπαρά ψάρια και στο μουρουνέλαιο. Η βιταμίνη D 2 συντίθεται από την εργοστερόλη και βρίσκεται στη μαγιά και τα μανιτάρια. Μόλις η βιταμίνη D εισέλθει στην κυκλοφορία, μετατρέπεται στο ήπαρ σε 25-υδροξυβιταμίνη D [25(OH)D], η οποία μετατρέπεται περαιτέρω στα νεφρά στη δραστική μορφή , 1,25-διυδροξυβιταμίνη D [1,25(OH) 2D ]. Αυτή η δραστική μορφή βοηθά στην προαγωγή της εντερικής απορρόφησης ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων.
Η ύπαρξη φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D για μεγάλο χρονικό διάστημα, μειώνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, την αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις (CVDs), την κατάθλιψη και ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, και προστάτη.
Προτεινόμενες Δόσεις:
Οι προτεινόμενες δόσεις βιταμίνης D εξαρτώνται από την ηλικία, το φύλο και τις ατομικές ανάγκες. Γενικά, η ημερήσια δόση για ενήλικες κυμαίνεται από 400 έως 2000 IU (15 έως 50 μικρογραμμάρια).
Η κατευθυντήρια γραμμή κλινικής πρακτικής της Ενδοκρινικής Εταιρείας ορίζει την ανεπάρκεια και την επάρκεια βιταμίνης D ως συγκεντρώσεις ορού 25(OH)D < 20 ng/mL (<50 nmol/L), 21–29 ng/mL (51–74 nmol/L) . ) και 30–100 ng/mL (75–250 nmol/L), αντίστοιχα. Το φυσιολογικό μέσο επίπεδο 25(OH)D ορού είναι πάνω από 40 ng/mL.
Συνέπειες ανεπάρκειας βιταμίνης D
Σε άτομα όλων των ηλικιών, η ανεπάρκεια βιταμίνης D επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα της υγείας. Πρόσφατες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής, η μητρική ανεπάρκεια βιταμίνης D προκαλεί μείωση της ανοργανοποίησης των οστών του εμβρύου και την ανάπτυξη εμβρυϊκής ραχίτιδας και ίσως υποβέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου Η μακροχρόνια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επιπτώσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 1, ο καρκίνος και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Οφέλη της βιταμίνης D στο μυοσκελετικό σύστημα
Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της εντερικής απορρόφησης του ασβεστίου και στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα, στην ανάπτυξη και οστεοποίηση των οστών, στην ανοργανοποίηση και στη διατήρηση. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αυξάνει την μυϊκή αδυναμία και τις πτώσεις και συνεπώς τα κατάγματα Η επάρκεια της βιταμίνης D όχι μόνο υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη και ανάπτυξη των οστών σε παιδιά και ενήλικες, αλλά μπορεί επίσης να προωθήσει την υγιή αναδόμηση και την αναδόμηση νέων οστών. Η υποβιταμίνωση D έχει βαθιές επιπτώσεις στο πάγκρεας, οδηγώντας σε προδιαβήτη και διαβήτη.
Μη σκελετικά οφέλη της βιταμίνης D
Επειδή η βιταμίνη D είναι ένας σημαντικός μεσολαβητής του μεταβολισμού του ασβεστίου , οι δράσεις της έχουν εμπλακεί στην παθοφυσιολογία αρκετών εξωσκελετικών καταστάσεων. Μερικά από τα εξωσκελετικά οφέλη όπως ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων , η υπέρταση, η νεφρική νόσος και η αντίσταση στην ινσουλίνη, η απόπτωση και η ανοσία της βιταμίνης D που προκύπτει από την εξωνεφρική σύνθεση.
Βιταμίνη D στα Αυτοάνοσα Νοσήματα
Εκτός από τα βασικά οφέλη, η βιταμίνη D έχει επίσης ενδείξεις για την προστασία από αυτοάνοσα νοσήματα. Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι παθήσεις κατά των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τον διαβήτη τύπου 1, την ρευματοειδή αρθρίτιδα και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Πολλές μελέτες έχουν επισημάνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των νοσημάτων ή να βοηθήσει στη διαχείρισή τους σε ασθενείς που ήδη τα έχουν.
Συμπεράσματα
Η βιταμίνη D είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία μας που συχνά παραγκωνίζεται. Η ανάληψη δράσης για να διατηρήσουμε κανονικά επίπεδα βιταμίνης D μέσω ηλιακής έκθεσης και λήψης συμπληρωμάτων δύναται να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη σωστή δοσολογία συμπληρώματος βιταμίνης D, ιδίως αν έχετε προβλήματα υγείας.
Πηγές:
2. D.A. Wahl, C. Cooper, P.R. Ebeling, M. Eggersdorfer, J. Hilger, K. Hoffmann, et al.(2012) A global representation of vitamin D status in healthy populations
Non-musculoskeletal benefits of vitamin D(2016)
4.
N.M. van Schoor, P. Lips. Worldwide Vitamin D status(2011)